EU-val 2024

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet och förtidsröstningen börjar idag, onsdagen den 22 maj. Vilka frågor vill vi driva i EU?

Från vårt nationella valmanifest:
Världen har skakats om. Rysslands invasion av Ukraina har omkullkastat den europeiska säkerhetsordningen och konturen av ett nytt kallt krig tar form. Demokratin hotas. I en stormig omvärld är EU en trygg hamn för Sverige och svenska folket. Den 9 juni går Sverige mot ett val som inte liknar något tidigare EU-val.

Europeiska unionen bildades som ett fredsprojekt i ruinerna efter två världskrig. I en gemensam strävan efter fred, frihet och demokrati har handel och samarbete bundit medlemsstaterna samman. Berlinmuren föll, kalla kriget tog slut och demokratierna blev fler. Länder som länge var svurna fiender blev i stället goda grannar och lade grunden för en historiskt lång period av fred.

Nu rasar kriget återigen på vår kontinent och i världen kämpar stormakterna om inflytande. Rysslands väpnade angrepp mot Ukraina utgör en attack mot varje lands rätt att själv bestämma sin framtid. Kriget är ett brott mot den europeiska säkerhetsordningen och folkrätten. Den ryska regimens imperialistiska ambitioner sträcker sig bortom Ukrainas gränser. Kampen i de ukrainska skyttegravarna handlar därför om Ukrainas rätt till frihet och demokrati, men också om oss här i Sverige. Om vår trygghet och säkerhet. Om att försvara vårt sätt att leva.

Samtidigt flyttar högerpopulistiska och auktoritära krafter fram sina positioner, ofta med stöd av, och i samarbete med, traditionella högerpartier. Konsekvenserna är tydliga. I Europa, i USA och runt om i världen attackeras nu grundläggande demokratiska värden. Den politiska kampen framåt står alltmer mellan frihet och förtryck, mellan sammanhållning och splittring. Hotet mot en fredlig och demokratisk utveckling är större än på mycket länge.

I en osäker omvärld vill vi socialdemokrater skapa förutsättningar för framtidstro och hopp. Vi vill att EU ska stå för stabilitet, säkerhet, demokrati och frihet. Det är vårt skydd mot osäkerhet i en förändrad värld. EU behöver Sverige och Sverige behöver EU.

Vi socialdemokrater vill använda EU för att lösa de samhällsproblem som drabbar svenska folket och som kräver gränsöverskridande samarbete: de säkerhetspolitiska hoten, klimatutsläppen, brottsligheten och kostnadskrisen. Därför vill vi stärka den europeiska sammanhållningen.

Den 9 juni har du ett val. Gör något stort. Rösta för sammanhållning, inte splittring. Det är ingen liten sak.

Läs mer om vår politik i EU-valet här, www.socialdemokraterna.se/eu-val.

ILAN DE BASSO, JÖNKÖPING
På plats nummer 6 på Socialdemokraternas valsedel finns vår kandidat från Jönköpings län, Ilan De Basso. Ilan är, sedan 2021, EU-parlamentariker och kandiderar nu för en ny mandatperiod. Ilan är bosatt i Jönköpings kommun där han tidigare även har varit kommunalråd.

facebook Twitter Email