Hälsning från Diana Laitinen Carlsson

Vår riksdagsledamot och AK-ordförande, Diana Laitinen Carlsson, skriver här en hälsning från riksdagen om den senaste tidens händelser med dubbla statsministeromröstningar och regeringstillträde.

Kära kamrater,

Jag vet inte riktigt hur jag ska kunna beskriva de senaste veckornas turbulens och känslor.

Det har varit omtumlande, känslosamt och historiskt. Omtumlande i flera bemärkelser för aldrig har det varit så tydligt vilket skört parlamentariskt läge det är och hur viktigt det är att stå upp för demokratin och våra socialdemokratiska värderingar. Men också att vi blir fler som gör det!

Det är historiskt att vi röstade fram en kvinnlig, socialdemokratisk statsminister, och det gick faktiskt inte att hålla borta några tårar av rörelse, glädje och känslan av att vara mitt i ett historiskt ögonblick. Att Centerpartiet därefter valde att släppa fram en budget med en M, Kd, Sd reservation vilket fick Mp att meddela att man lämnade regeringen kom som en fullständig överraskning. Inom loppet av sju timmar hade vi en ny statsminister som inte hann tillträda och som på grund av att hon inte längre kunde uppfylla det hon valdes för, nämligen en S+Mp regering, lämnade in en begäran om entledigande. Det lade en tillfällig sordin på glädjefirandet.

Att lämna in begäran om entledigande var det enda rätta att göra som jag ser det. Därmed säkerställde hon att om hon blev vald igen så kunde ingen ifrågasätta den demokratiska processen och hennes legitimitet som statsminister. Ganska omgående var vi andra också på banan igen och började se möjligheterna i stället för kaoset.

OCH HON BLEV VALD IGEN!

Det har varit en ynnest att få vara med att skriva historia och att få välja Magdalena Andersson till Sveriges statsminister. Hon är extremt välmeriterad, kunnig och väl grundad i sina värderingar och socialdemokratin. Att hon är kvinna är en bonus och att hon också är S-kvinna är en bonusbonus!

Äntligen har vi krossat det omtalade glastaket, även om det var lite svårspräckt i början. Sverige har nu visat alla unga flickor och kvinnor att det är möjligt att nå den högsta posten i vårt land. Att flickor och kvinnor har en möjlighet att nå precis vad de vill med klara mål, en stark vilja och är beredda att arbeta hårt! Den här gången tog också en kvinna i Liberalerna fasta på sina grundvärderingar och gick emot partilinjen, och valde därmed att avstå i omröstningen emot Magdalena, vilket jag tycker hedrar henne alla dagar i veckan.

Att sedan få sitta i Kammaren och lyssna till Regeringsförklaringen var väldigt fint och roligt! Det var en av de bästa regeringsförklaringarna tycker jag och den genomsyrades av socialdemokratisk politik och de samhällsviktiga frågor vi måste ta tag i. Magdalena lyfte också upp flera av de frågor jag själv brinner för, som hedersproblematiken och mäns våld mot kvinnor, och inte minst att alla ska ha möjlighet att skapa sig ett gott liv och kunna leva och bo i hela landet, oavsett var det är någonstans.

Satsningar på välfärd, vård, omsorg och skola, men också det viktiga arbetet som görs för fred och stabilitet i hela världen, där också livsvillkoren för flickor, kvinnor och mänskliga rättigheter lyftes.

Att ta del av ministerlistan var också spännande och det var för mig särskilt viktigt att vi fick en landsbygdsminister på plats, vilket vi fick i Anna-Caren Sätherberg från vår riksdagsgrupp. Det kommer bli jättebra! Från riksdagsgruppen valdes också Ida Karkiainen till ny civilminister efter Lena Micko. Annika Strandhäll lämnar nu mitt utskott, utrikesutskottet, och går in som Miljöminister. Men det är också en hel del namn bland de nya ministrarna som jag inte känner igen utan som jag nu måste lära mig mer om, men jag är säker på att samtliga namn är välmeriterade och väl genomtänkta. Att Karl-Petter (Kålle) Thorwaldsson, LO:s tidigare ordförande, blev vald till näringsminister var också väldigt, väldigt roligt!

Vi har redan sett ”Magdaeffekten” i form av en tillströmning av nya medlemmar. Nu är det dags för oss att fortsätta jobba i den här framgångsvågen och värva ännu fler medlemmar och röster! Jag tror att det är fler än jag som fått en hel del extra energi av den senaste tidens historiska händelser och nu är det upp till oss att gemensamt bedriva en rejäl valrörelse för att säkerställa att vi inte sitter i samma parlamentariska situation i kommande val som i föregående.

Det vi måste göra är att gemensamt framhålla all den fina politik vi bedriver och genomför och att visa människor att det är vår politik som stärker välfärden, som tvingar tillbaka gängkriminaliteten och det eskalerande våldet och som ger den bästa förutsättningen för ett jämlikt och jämställt samhälle där var och en får hjälp efter behov men också ska bidra efter förmåga!

NU KÖR VI!

Diana Laitinen Carlsson
Riksdagsledamot
Ordförande, Eksjö Arbetarekommun

 

HELA MINISTERLISTAN

 • Magdalena Andersson, statsminister
 • Hans Dahlgren, EU-minister
 • Eva Nordmark, arbetsmarknads- och jämställdhetsminister
 • Johan Danielsson, bostadsminister och bitr. arbetsmarknadsminister
 • Mikael Damberg, finansminister
 • Max Elger, finansmarknadsminister
 • Ida Karkiainen, civilminister
 • Peter Hultqvist, försvarsminister
 • Tomas Eneroth, infrastrukturminister
 • Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister
 • Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister
 • Anders Ygeman, integrations- migrations- och idrottsminister
 • Jeanette Gustafsdotter, kulturminister
 • Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister
 • Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister
 • Anna-Caren Sätherberg, landsbygdsminister
 • Lena Hallengren, socialminister
 • Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister
 • Anna Ekström, utbildningsminister
 • Lina Axelsson Kihlblom, skolminister
 • Ann Linde, utrikesminister
 • Anna Hallberg, utrikeshandelsminister samt minister för nordiska frågor
 • Matilda Ernkrans, biståndsminister
facebook Twitter Email