Hälsning från vår riksdagsledamot

Vår riksdagsledamot, Diana Laitinen Carlsson, skriver nedan en hälsning/rapport från sin första tid i riksdagen.

Hej kära vänner och kamrater!

Nu har det gått drygt sex månader sedan jag påbörjade mitt uppdrag som ledamot i Sveriges riksdag. Det har varit en väldigt omtumlande, rolig, men också utmanande tid.

Att komma in i ett nytt sammanhang är alltid en omställning som inte alltid är helt enkel. En ska lära sig rutiner, lära känna medarbetare och inte minst att hitta i lokalerna och som i mitt fall också i en ny stad. Det har varit en extra utmaning nu under Coronapandemin eftersom merparten av riksdagens arbete sker på distans.

Den första tiden var såklart spännande och jag kände mig verkligen som en riktig bondjänta som av en slump hamnat i storstan. Jag är tacksam att vår riksdagsledamot från Vetlanda, Johanna Haraldsson, följde med mig på första resan till Stockholm och säkert rattade fram mig till riksdagen där jag fick lösa ut nyckel i vakten och sedan vidare till min övernattningslägenhet. Första morgonen gick jag upp riktigt tidigt och tog en promenad för att reka omgivningarna och hur jag bäst skulle ta mig till riksdagen och hur lång tid det tog.

Sedan var det dags att gå till enheten Nycklar och kort för att få passerkort (som också används vid voteringar i kammaren när en sitter på annan plats än sin egen), och id-kort samt lite annan matnyttig information.

Därefter var det riksdagens högtidliga öppnande som blev en fin stund och sedan var det dags för första skarpa voteringen som var lite nervöst. Men jag tryckte rätt. 😊

Första tiden gick åt till rundvandring i riksdagshuset och möten med en rad olika tjänstepersoner som informerade om verksamheterna och samtliga processer, hur utskotten arbetar, hur det fungerar i kammaren, vilka regler som gäller för ledamöter, resor, arvoden och övernattningslägenheten mm. Det är en hel del information som ska tryckas in, men oerhört intressant och lärorikt.

Samtidig var det allmän motionstid, så, tillsammans med Carina Ödebrink och Johanna Haraldsson (med stöd av våra ombudsmän Simon Johansson och Tomas Gustavsson) diskuterade vi vilka motioner vi ville lägga och gjorde ett arbete i det. Vi skickade in totalt 14 motioner gemensamt, av vilka jag hade huvudansvaret för 7, en motion avslogs och behandlades inte. Jag skickade också in en egen motion som också den avslogs för behandling.

En annan stor sak jag hamnade mitt i var budgetarbetet. Det kändes nästan övermäktigt stort och det fullkomligt rasade in mejl och dokument i vårt ”intranät” Rosen och det tog tid innan jag kände att jag hade ett någorlunda litet grepp om det. Gemensamt har jag, Johanna och Carina sedan medverkat vid flera möten där vi redogjort för budgeten och där vi delat upp det arbetet emellan oss.

Först i oktober blev jag vald till arbetande ersättare i utrikesutskottet, med ytterligare nya saker att sätta tänderna i. Nu har vi delat upp arbetet och mina ansvarsområdet är Latinamerika, Arktis, Norden och de baltiska staterna, samt kontakterna med SPD, vårt systerparti i Tyskland. Det har också resulterat i flera möten med olika organisationer, främst avseende Latinamerika än så länge, och mycket självstudier för att hämta in så mycket kunskap som möjligt. Spanskakunskaperna är också under uppfräschning.

Nu arbetar vi i princip enbart på distans, men vissa möten som är säkerhetsklassade och ska ske teknikfritt, sker i Stockholm. Detta har möjliggjort att vi också har haft möjlighet att samordna många digitala möten i vårt län, och pandemin har ju verkligen gjort att vi vill och behöver samtala med många aktörer. Vi har haft samtal om äldreomsorgen med samtliga kommuner i länet, vi har haft dialog med hotell- och restaurangnäringen och Smålands Turism, möten med Svenskt Näringsliv, Högskolan och många fler. Närmast framöver kommer vi att samtala med handeln på våra mindre orter för att få ett perspektiv också från dem.

Kort vill jag bara nämna den oroliga situation vi ser omkring oss i världen. Både i vårt närområde, men just nu särskilt i USA. Det är en påminnelse om att vi ALDRIG får ta demokratin för given! Vi måste aktivt arbeta för den varje dag, och vi måste göra det tillsammans!

Så om du är en av de som funderat på att engagera dig lite mer… GÖR DET! Du är varmt välkommen att ta kampen för ett demokratiskt, rättvist och jämställt samhälle tillsammans med oss!

Jag skulle nog kunna skriva en roman om allt som hänt under den här tiden och alla intryck, men avslutningsvis vill jag verkligen ta tillfället i akt att också tacka er alla för det fantastiska förtroende jag har fått av er! Inget av det här hade varit möjligt utan ert stöd och jag uppskattar också alla samtal, meddelanden och hejarop från som kommer från er med jämna mellanrum! Det värmer och det är i dialogen vi kommer framåt, så låt oss fortsätta samtala och arbeta framåt tillsammans!

Var rädda om er därute – och om varandra!

//Diana Laitinen Carlsson

facebook Twitter Email